| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
rsevinc

|
Tarih: Prş Mar 05, 2009 9:18 pm Mesaj konusu: AĞRILARINIZI HAFİFE ALMAYINIZ |
|
|
AĞRILARINIZI HAFİFE ALMAYINIZ
İnsanın yaşam kalitesini düşüren ağrıların, farklı hastalıkların habercisi olabiliyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ağrı Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Atalay Arkan, insanın yaşam kalitesini düşüren ağrıların, farklı hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Arkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağrıdan şikayet eden hastaların dikkatli şekilde muayene edilmesi gerektiğini belirtti.
Ağrı çeken kişilerin hastalık geçmişinin taranması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Arkan, ''Her ağrıyı hafife almamak lazım. Ağrının altında ciddi bir neden yatıyor olabilir. Ağrıyan bölgeye göre ağrı kesiciyle sorunu geçiştirmek büyük yanlış. Tedavide zaman kaybına neden olabilir'' dedi.
Çok sayıda ağrı tipi bulunması nedeniyle kimi zaman hasta şikayetlerinin yanlış yorumlanabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Arkan, şöyle konuştu:
''Kimi durumlarda, hastanın ağrısına ruhsal şikayetler de eşlik edebiliyor. Yapılan yanlışlardan biri de ağrının psikolojik kaynaklı olduğu yargısına varmak. Hastaların mutlaka çok iyi şekilde dinlenmesi ve ağrı ünitelerinde takip edilmesi gerekiyor. Ağrının tarifi kişiye özgüdür ve her insanın ağrı eşiği farklıdır. Ancak hasta tarafından 'bıçak saplanır gibi', 'elektrik çarpması gibi' şeklinde tarif edilen ağrılara dikkat edilmeli. Hasta mutlaka doktora başvurmalı. İnsanın yaşam kalitesini düşüren ağrılar, hastalık habercisi olabilir. Ağrının bir süre devam etmesi halinde sağlık kuruluşuna gidilmeli. Ancak en ufak bir ağrıda hastaneye koşmak da yanlış. Günlerce devam eden ya da tahammül edilemeyecek hale gelen ağrıda mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.''
-''AĞRI KESİCİLERİN YAN ETKİLERİNİ DİKKATE ALIN''-
Prof. Dr. Arkan, Türkiye'de ilaç kullanma alışkanlığının çok yüksek olduğunu, özellikle ağrı hallerinde ilk akla gelenin ilaç almak olduğunu belirtti. Ağrı kesiciye başvurmadan önce dikkatli düşünülmesini isteyen Prof. Dr. Arkan, şunları kaydetti:
''Ağrı kesici kullanımında büyük yanlışlar var ve bunları hepimiz yapıyoruz. Evlerimizde yığınla ağrı kesici ilaç var. Gelişigüzel ilaç kullanımı yanlış. Ağrı kesicilerin yan etkilerini dikkate almak lazım. Özellikle, sindirim sisteminde hasara neden oluyor. Mukozada kanamaya neden olabiliyor. Aç karnına tüketilen ağrı kesicilerin zararları var. Düzensiz kullanım ve uzun süreli kullanıldığında ise böbrek, karaciğer fonksiyonlarında bozulmalara yol açabiliyor. Ağrının nedeni belirlenmeden ağrı kesiciye başvurmamak gerekiyor. Ağrı çeken kişilerin öncelikli olarak istirahat, krem ilaçlar, masaj uygulamalarını denemelerini öneriyoruz. Tedavi, ağrının türüne göre değişir. Gelişigüzel ağrı kesici kullanılmamalı.''
Prof. Dr. Arkan, DEÜ Tıp Fakültesi ağrı ünitesine 2008 yılında 5 bin 86 hastanın başvurduğunu, yataklı tedavi imkanı bulunan birimde ağırlıklı olarak bel ve eklem ağrısı şikayetleriyle karşılaşıldığını sözlerine ekledi.
AA
02.Mart.2009 10:52:10 _________________ "SEVGİ EMEK İSTER"
"SEVMEK İÇİN YÜREK; SÜRDÜRMEK İÇİN EMEK GEREK"
www.barsakforum.com |
|
| Başa dön |
|
 |
figen

Kayıt: 17 Mar 2009 Mesajlar: 173 Konum: Şarköy Hastalık: Crohn
|
Tarih: Prş Nis 02, 2009 11:34 pm Mesaj konusu: |
|
|
|
Evet bende bu yaz ağrı kesiciler konusunda deneyim sahibi oldum...aslında bu seferki rahatsızlığımda ataktan çok ateşten ve halsizlikten şikayetlerim vardı...bende sürekli apranax fort alıyordum normalde ilaç kullanmasını hiç sevmem...ama rahatlıyordum...sonuçta hastanelik oldum tabi..bu arada olan bağırsaklarıma oldu...hastaneye yattığımda iki günü hatırlamıyorum...hastalar bile benden korkmuş gidici gözüyle bakmışlar...hastalnede yattığım süre boyunca kızlarım bile aklıma gelmedi...ve üç ay kortizon kullanımı tabi birde kortizonun getirileri...bu raddeye kadar gelmemde tabiki sorumsuzluğum var ama ağrı kesicininde önemi büyük...doktorum sadece minoset kullanabilirsin dedi... |
|
| Başa dön |
|
 |
gülcan
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:00 am Mesaj konusu: |
|
|
|
insanlar hastaneye gitmek yerine ağrı kesici kullanmayı alışkanlık haline getirmiş durumdalar.nitekim abartılı olmamak kaydıyla bi ara bende ağrı kesici tüketenlerdendim.ama şimdi doktorum bana ağrı kesicinin yanından bile geçmeyeceksin dedi.bende öyle yapıyorum.mesela bir haftadır sürekli başım ağrıyor,dişim apse yapmış durumda ama ne yapıyım.geçmesini bekliyorum.Allahtan migren krizim gelmiyorda bu kadarına razıyım.... |
|
| Başa dön |
|
 |
İskender Site Admin

Kayıt: 28 Arl 2007 Mesajlar: 834 Konum: İzmir-Karşıyaka-Mavişehir Hast: Ülseratif Kolit
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 9:12 am Mesaj konusu: |
|
|
|
Alkolün üstüne baş ağrısı için yarım apranax fort almıştım. Arkadaşlar beni acile zor yetiştirdiler. Sanki ölüyordum. Apranax fort mu? Aslaaaa. |
|
| Başa dön |
|
 |
imre Süper Moderatör

Kayıt: 15 Nis 2008 Mesajlar: 1514 Konum: Ankara Hast: Ülseratif Kolit
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 9:22 am Mesaj konusu: |
|
|
alkol +birde bölünmüş ağrı kesici  _________________ (.Fırtına Ne Kadar Sert Eserse Essin Kayadan Alıp Götüreceği Sadece Tozudur .) |
|
| Başa dön |
|
 |
cengiz Moderatör

|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 11:29 am Mesaj konusu: |
|
|
apranax fort zaten bizim gibi rahatsızlığı olanlar için çok tehlikeli, bu ilaçlar normal insanı bile uzun süre ve dikkatsiz kullanım durumunda ülser yapıyorlar.. Ben bir dönem zona rahatsızlığı geçirmiştim, ağrısından ne yapacağımı bilemiyordum, o zaman bile doktor apranax fortu kesinlikle kullanma demişti, ama günde 10-11 tane vermidon aldığımı hatırlıyorum.. bir de ağrıdan çırpındığımı.. Allah kimsenin başına vermesin zonayı.. mümkün olduğunca stressiz olmaya çalışmak lazım.. zona geçirmemin nedeni ise düzensiz kortizon kullanımı, aşırı stres ve yorgunluktu.. İlaçları düzenli almak çok önemli onu da belirteyim burada... _________________ 1999'dan beri Crohn
2x2 salazophyrin, Imuran (50 mg./gün), 1x1 gr. balık yağı |
|
| Başa dön |
|
 |
necah tercan
Kayıt: 01 Şub 2009 Mesajlar: 129 Konum: İstanbul Hastalık: Ü.K.
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:04 pm Mesaj konusu: |
|
|
zona geçirmemin nedeni ise düzensiz kortizon kullanımı, aşırı stres ve yorgunluktu..
cengiz bey, zona hastalığı ile ilgili biraz bilgi verebilirmisinz? ne gibi rahatsızlık gösteriyor? bir çoğumuz kortizon kulanıyor sitres ve yorgunlukta yok sayılmaz _________________ sağlık gibi dost ,hastalık gibi düşman, evlat sevgisi gibi sevgi ,açlık gibi acı yoktur. |
|
| Başa dön |
|
 |
gülcan
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:06 pm Mesaj konusu: |
|
|
|
ewet bende istiyorum nedir bu zona nasıl başlıyor neler yapıyor.ufak tefek bişiler biliyrum ama cengiz bey o zor günlere sizi geri döndürmek istemiyoruz ama ben şuan kortizonu 5+1 alıyorum daha iki ay daha kullanacağım necah hanıımın da dediği gibi stres ve sinir hayatımızın maalesef bir parçası olmuş durumda .... |
|
| Başa dön |
|
 |
cengiz Moderatör

|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:09 pm Mesaj konusu: |
|
|
zona aslında çocukken su çiçeği geçirenler de oluyordu sanırım, su çiçeğine sebep olan virüs aslında vücuttan gitmiyor, ömür boyu vücudumuzda yaşıyor, ama işte bağışıklık sisteminin çöktüğü zamanlar fırsatını bulup tekrar çıkıyor..internetten bulduğum kısa bir bilgi şöyle:
[b][b][b]Etkeni varicella zoster virüsü olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Virüsün, omurilik arka köklerine yerleştiği ve bir nedenle aktif hale geçerek, belirtileri ortaya çıkardığı kabul edilmektedir. Virüs yıllar boyunca hiç bir belirti ortaya çıkarmadan sessizce kalabilir.
Belirti ve Bulgular
Meydana gelen şikayetler, hangi sinirin kökünün etkilendiğine bağlıdır. Etkilenen sinirin yayıldığı bölgede bazen kaşıntı ile başlayan ve hafif ağrı yapan bazen de çok şiddetli ağrı meydana getiren (kozalji tipinde yanıcı ağrılar) kabarcıklar görülür.
Bu kabarcıklar genelde küçük gruplar halinde (3-5 tane bir arada) bulunur.
Bazen çok sayıda kabarcık bulunurken, bazen de az sayıda kabarcık bulunur.
En sık olarak kaburgalar arası sinirler tutulur.
Kabarcıklar vücudun bir yarısında kalır, orta hattı geçmez. Genelde 1-3 haftada kabarcıklar kaybolur, ancak kabarcıkların yerinde hafif koyu renkli lekeler kalır. Bu lekelere bastırınca, birkaç dakika süren şiddetli ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar aylarca veya yıllarca sürebilir (bu duruma post-herpetik nevralji adı verilir).
Eğer kafa sinirlerinden bazıları tutulursa geçici yüz felci, kulak problemleri, göz problemleri görülebilir.
Lenfoma hastalarında tüm vücudu tutan yaygın zona görülebilir.
Tedavi
Kabarcıkların üzerine talk pudrası ve pomat (oxyde zinc) sürülerek ağrı ve kaşıntı azaltılabilir. Bunlar ayrıca kabarcıkların çevresinde oluşabilecek diğer enfeksiyonları önler. B vitamini faydalı olabilir.
Ağrı çok şiddetli değilse aspirin, parasetamol gibi ağrı kesiciler yeterli olabilir, ancak çok şiddetli ağrılarda enjeksiyon tipi ağrı kesiciler gereklidir.
Ağır hastalarda kortikosteroidler verilmelidir, bununla birlikte antibiyotik de kullanılmalıdır.
Kozalji tipinde yanıcı ağrısı olanlarda sinirleri bloke edici ilaçlar verilir, bu tür ilaçların kalp hastalığı olanlarda kullanılmaması gerekebilir, özellikle koroner kalp yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.
Ağır hastalarda ve kabarcıkların ve ağrıların yaygın olduğu durumlarda antiviral (virüslere karşı etkili) ilaçlar kullanmak gerekebilir.
Post-herpetik nevralji döneminde; genelde yukarıda sayılan ilaçlar faydalı olmaz. Genelde antidepresan gibi psikiyatrik ilaçlar kullanılır.[/b][/b][/b]
zonanın sebebi aslında bağışıklık sistemine dayanıyor.. bağışıklık sisteminin çöktüğü durumlarda ortaya çıkıyor.. kortizonu ve imuranı düzensiz kullandığımız zamanlarda ise bağışıklık sistemini bozabiliyoruz, işte o zaman çıkabiliyor.. dikkatli olmamız gerek her zaman.. _________________ 1999'dan beri Crohn
|
| Başa dön |
|
 |
gülcan
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:18 pm Mesaj konusu: |
|
|
|
bana acilen bu ayağıma, ayak parkmaklarıma, el parmaklarıma giren krampların ve ağrıların sebebinin ne olacağını söyleyebilirmisiniz...çok kötü yaaa...tutulup kalıyorum ve berbat bir ağrı...ilaçların yan etkisimi,ankilozanlamı alakalı.ne yapmam gerekir???? |
|
| Başa dön |
|
 |
cengiz Moderatör

|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:21 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ben kendi yaşadığım tecrübeyi de kısaca anlatmaya çalışıyım:
3 yıl kadar önce çok stresli bir dönem geçiriyordum, babam hastaydı (kanser), iş yerinde işlerim de çok yoğundu, ayrıca, işimi sevmediğim için değiştirme çabasındaydım ve bir başka kurumun yazılı sınavını kazanmıştım, sözlü sınavına gircektim, onun verdiği büyük bir stres de vardı, çünkü artık kurum değiştirmek için son şansım gibi birşeydi, gene, sözlü sınava bir hafta kala yurtdışına bir toplantıya gitmem gerekti, toplantıya gittim ve çok yorucu günler geçirdim, kortizon da kullanıyordum o aralar ve kortizonu da özellikle yurtdışındayken, 3 gün boyunca, nerdeyse hiç kullanmadım, birden bire bırakmış gibi oldum yani, dönüşte tekrar biraz da dozu artırarak kullanmaya başladım.. o aralar annemlerde kalıyordum eşimle beraber çünkü babamın hayatının son aylarıydı, herkeste stres had safhadaydı.. bütün bu sebepler birleşince, zona çıkardım..
Zonanın ilk belirtileri şöyle oldu, önce elimin üzerinde üç-dört yerde kırmızı küçük yaraya benzer şeyler oluştu, bir gün sonra bu yara gibi noktalar artmış ve bileğime kadar gelmişti, daha sonraki gün ise dirseğime kadar geldiler, ben üç ya da dördüncü gün hastaneye, dermatolojiye gittim.. doktor da biraz inceleyince hemen teşhisi koydu, merak etme önemli değil dedi.. meğer hiç de dediği gibi değilmiş, normal sağlıklı bir insanda üç gün içinde teşhis konulup ilaçları başlanırsa geçen bir rahatsızlık olan zona, bende geçmedi, çünkü vücudun dengesi bozulmuştu bir kere, ondan sonra 5-6 ay baya bir çektim.. onları anlatmayım isterseniz.. _________________ 1999'dan beri Crohn
|
| Başa dön |
|
 |
necah tercan
Kayıt: 01 Şub 2009 Mesajlar: 129 Konum: İstanbul Hastalık: Ü.K.
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:26 pm Mesaj konusu: |
|
|
geçmiş olsun verdiğiniz bilgiler içinde çok teşekür ederim  _________________ sağlık gibi dost ,hastalık gibi düşman, evlat sevgisi gibi sevgi ,açlık gibi acı yoktur. |
|
| Başa dön |
|
 |
gülcan
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:27 pm Mesaj konusu: |
|
|
|
teşekkürler cengiz bey .sizi biraz üzdük galiba...Allah tekrarından korusun...kendinize iyi bakın... |
|
| Başa dön |
|
 |
gülcan
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 12:33 pm Mesaj konusu: |
|
|
|
arkadaşlar yanlış anlaşılmasın sinir derken yorgunluğa bağlı gerginliği kastetmiştim...eskiden sinirli bir yapım vardı ama bunun sebebide sürekli ağrım olmasıydı galiba...en ufak birşeye bile sinirleniyordum..ama çok şükür şimdi daha iyiyim.çok geçerli bir sebep olmadığı sürece sinir yapmıyorum... |
|
| Başa dön |
|
 |
şirine

Kayıt: 28 Arl 2007 Mesajlar: 743 Konum: Hastalık:Ülseratif kolit Kan grubu:A (+)
|
Tarih: Cum Nis 03, 2009 6:55 pm Mesaj konusu: |
|
|
| gülcan yazmış: | | bana acilen bu ayağıma, ayak parkmaklarıma, el parmaklarıma giren krampların ve ağrıların sebebinin ne olacağını söyleyebilirmisiniz...çok kötü yaaa...tutulup kalıyorum ve berbat bir ağrı...ilaçların yan etkisimi,ankilozanlamı alakalı.ne yapmam gerekir???? |
Gülcan Hanım bu tarz kramplar genelde kalsiyum eksikliğinden olabiliyor;heleki şu dönem kortizon kullanıyorsunuz kortizon da vücutta kemik erimesine neden olabiliyor. Kalsiyum oranınızı ölçtürmenizi öneririm.
Ankilozanla mı ilgilidir onunla ilgili bir yorum yapamayacağım bu konuyla ilgili size en iyi bilgiyi Ramazan Bey ve Ercan Bey verebilir. |
|
| Başa dön |
|
 |
|