| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
Bleda
|
Tarih: Pts May 03, 2010 9:47 pm Mesaj konusu: IBH (UK ve Crohn) icin Spesifik Karbonhidrat Diyeti |
|
|
Merhaba,
Asagida linki bulunan diet hakkinda, ibh acisindan webde pek cok olumlu yorum mevcut.
http://www.scdiet.org/1about/default.html
Dietin detaylarini anlatan asagidaki kitaba, kolon rahatsizligi (ibh ibs vb) olan okurlarin yaptigi 250 kadar yorum da olumlu.(customer reviews)
http://www.amazon.com/Breaking-Vicious-Cycle-Intestinal-Through/dp/0969276818/ref=cm_cr_pr_product_top
Webde pek cok yabanci grup ve forumda bu dieti uygulamakta ve geneli memnunlar..
Diet buyuk molekullu(sindirimi zor) karbohidratlari tamamen yasakliyor ve boylece kolonda sindirilmemis karbonhidratlarla beslenen zararli bakterileri ve bu bakteriler kaynakli fermentasyon ciktilarini yavas yavas yok ediyor.
Sanirim Canan Hoca da daha once ayni diyeti gruba iletmis...
Not: Ingilizce sorunu olanlara diet hakkinda yardimci olmaya calisirim..
Bleda. UK-Spesifik karbonhidrat diyeti
En son Bleda tarafından Çrş Tem 14, 2010 6:35 pm tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi |
|
| Başa dön |
|
 |
Bleda
|
|
| Başa dön |
|
 |
emelbulut
Kayıt: 26 Ağu 2009 Mesajlar: 34 Konum: İzmir Hastalık : Ülseratif Kolit
|
Tarih: Prş May 20, 2010 10:12 am Mesaj konusu: |
|
|
Merhaba, bu diyeti biraz açıklar mısınız, çiğ sebze ve meyveler, bakliyatlar, lahanagiller yasak, bu nedenle daha çok karbonhidrat yiyorum.
Remisyondayken marul roka gibi yeşil salata tehlikeli mi acaba. Paylaşırsanız sevinirim.. |
|
| Başa dön |
|
 |
nasahsat
Kayıt: 12 Nis 2009 Mesajlar: 33 Konum: İSTANBUL hstlk:ülseratif kolit
|
Tarih: Prş May 20, 2010 11:23 am Mesaj konusu: |
|
|
|
Bunu lütfen ingilizcesi iyi olan bir arkadaş çevirebilir mi? Ben bu internet çevirisinden pek bir şey anlayamadım. |
|
| Başa dön |
|
 |
Bleda
|
Tarih: Prş May 20, 2010 7:19 pm Mesaj konusu: |
|
|
Tekrar Merhaba
Karbonhidrat aslinda hemen her yiyecekte mevcut. (Ornegin meyvelerde bulunan seker de bir kabonhidrat)
Spesifik Karb Diyeti sadece buyuk molekullu sekerleri yasaklamakta (Or: nisastalar) Tek molekullu sekerleri serbest birakmakta.
Bunun nedeni ise tek molekullu sekerlerin sindirmi kolay olmasi ve besinler kalin bagirsaga indiginde bakterilerin ana besini olan sekerin tukenmis, sindirilmis olmasi.. dolayisi ile zararli, iltihaba neden olan bakterilerin sayica azalmalari.
Diyet, nisastali yiyecekleri uzunca bir sure yasaklamakta (bugday, tahillar, pirinc, laktozlu sut, ekmek makarna vb yasak)
Ote yandan sebzeler meyveler her tur etler, badem, findik ve yogurt serbest.
Diyetin detaylari www.scdiet.org da mevcut.
Ilk mesajda bahsettigim gibi amazon.com dan diyeti anlatan kitabi alan pek cok yabanci okur(uk ve crohn hastasi) diyet sayesinde tedavi oldugunu soylemekte. (250 kadar olumlu yorum var amazonda...)
Bleda - uk - spesifik karb diyeti |
|
| Başa dön |
|
 |
Bleda
|
Tarih: Prş May 20, 2010 7:27 pm Mesaj konusu: |
|
|
Diyetteki yasakli yiyecek listesi:
http://pecanbread.com/p/legal_illegal_a-c.htm
Dietin amaci ise asagidaki kisir donguyu zararli bakterileri ac birakarak kirmak.
-Sindirilemeyen buyuk molekullu sekerler kolona iner,
-bakteriler beslenerek kolondaki bakteri dengesi bozulur, bu bakterileri kolonda iltihaplanmaya neden olur
-artan zararli bakteriler ince bagirsakta da sindirim hucrelerine zarar verir
-mukozayi kalinlastirir
-zaten bozuk olan ince bagirsak buyuk molekullu seker sindirimi daha da zorlasir..
-ve basa donus..
Diet 75% ibh lide basarili sonuc vermis..
Cesitli basari hikayeleri:
http://www.scdiet.org/3testimonials/
Bleda - uk - spesifik karb diyeti |
|
| Başa dön |
|
 |
emelbulut
|
Tarih: Prş May 20, 2010 10:41 pm Mesaj konusu: |
|
|
yasak olanlar tamam, ülseratif kolit için de yasak olanları ekleyince yani ekmek pirinç patates de nişastalı ... nelerin serbest ve yenebilir olduğunu merak ediyorum
ben bu siteden diyet ve yenebilecekler listesinden yararlanamıyorum
yani bu spesifik diyeti yapmak isteyen bir ÜK hastası neler yiyebilir mesela leblebi yiyorum şimdi ve bu işin sonu ne olacak bilmiyorum... bilen arkadaşlardan bilgilerini reca ediyorum... |
|
| Başa dön |
|
 |
Bleda
|
Tarih: Cum May 21, 2010 7:14 pm Mesaj konusu: |
|
|
Yasakli olan ve olmayan yiyeceklerin listesi asagidaki linkte mevcut
(liste maalesef ing ama aranan yiyecek basit bir sozluk yardimi ile bulunabilir)
http://www.breakingtheviciouscycle.info/legal/legal_illegal_a-c.htm
legal: yasak olmayan
illegal: yasakli
or: leblebi/nohut vb.. yuksek nisasta icerecegi icin yasak..
Bleda - uk- spesifik karbonhidrat diyeti |
|
| Başa dön |
|
 |
e r D o z Süper Moderatör

|
|
| Başa dön |
|
 |
emelbulut
|
Tarih: Cum May 21, 2010 11:03 pm Mesaj konusu: |
|
|
|
listedeki karnıbahar, brokoli, salatalık bni şaşırttı. Lahana sarması fazla olmadıkça rahatsız etmiyor. |
|
| Başa dön |
|
 |
imre Süper Moderatör

Kayıt: 15 Nis 2008 Mesajlar: 1517 Konum: Ankara Hast: Ülseratif Kolit
|
Tarih: Cmt May 22, 2010 9:24 am Mesaj konusu: |
|
|
kişiden kişiye değişiyor demekki lahana sarmasını çok severim yediğim an o benden nefret eder _________________ (.Fırtına Ne Kadar Sert Eserse Essin Kayadan Alıp Götüreceği Sadece Tozudur .) |
|
| Başa dön |
|
 |
Bleda
|
|
| Başa dön |
|
 |
imre Süper Moderatör

Kayıt: 15 Nis 2008 Mesajlar: 1517 Konum: Ankara Hast: Ülseratif Kolit
|
Tarih: Cmt May 22, 2010 9:04 pm Mesaj konusu: |
|
|
bu çevirilerde benim türkçe konuşmama benziyor bir örnek( hiçbir şey kısa bir mucize)
şaka biyana faydalı paylaşım elinize sağlık _________________ (.Fırtına Ne Kadar Sert Eserse Essin Kayadan Alıp Götüreceği Sadece Tozudur .) |
|
| Başa dön |
|
 |
ercan
|
Tarih: Cmt May 22, 2010 11:22 pm Mesaj konusu: |
|
|
Arkadaşlar bu kitabın Türkçesi yokmu bilgisi olan varsa ve bilgilendirirse sevinirim
Hepinize Allahtan sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim |
|
| Başa dön |
|
 |
Bleda
|
Tarih: Pzr May 23, 2010 6:27 pm Mesaj konusu: |
|
|
Kitabin Turkcesi sanirim yok.
Yazari, Dr Haas isimli bir Colyak hastaligi uzmaninin diyetini, kendi kizina (uk hastasi) uygulayarak kizini tedavi edebilmis.
30-40 yillik eski bir kitap ve 13. baskisini yeni yapti.
Aslinda diyetin temellerini web sitelerinden de takip etmek mumkun.
Temel ve tek filozofisi tek molekullu sekerlere (mono sakaridler) sahip besinleri tuketmek. Boylece kolona inen seker artigi kalmiyor ve zararli bakteriler kaynakli iltihaplanma ortadan kalkiyor iddasinda.
Seker diyince aklimiza sadece tatlilar gelmemeli..Tahillarda ekmekte sutte bolca seker var.
Cok kolay bir diyet degil ama sagliksiz da degil. Ote yandan tip dunyasinda da ibh nin diyet ile ilgisinin olmadigini savunanlarda cok.
Bleda - uk - spesifik karbonhidrat diyeti |
|
| Başa dön |
|
 |
|