| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
selimerkonak
|
Tarih: Çrş Arl 21, 2011 12:48 am Mesaj konusu: Muz-Crohn İçin Süper Gıda |
|
|
Çiçeği burununda bir crohn hastası olarak internette yaptığım araştırmalarda muz ve crohnla ilgili bazı yazılar gördüm ve çevirdim. Umarım ilginizi çeker ve yardımcı olur.
CROHN DİYETİ İÇİN SÜPER GIDA*
Crohn dietlerinin en büyük amacı, chron un teşhisiyle beraber ortaya çıkan ağrıyı ve sürekli tuvalete çıkmak gibi semptomları azaltmayı hedeflemektedir. Bu tarz sorunlar, insanın yaşam kalitesini azaltır ve hayatınızda karşılaşabileceğiniz fırsatları heba etmenize neden olur. İşe gitmek, okulda çalışmak gibi. Bu etkenler mali açıdan ve geleceğiniz açısından gerekli olan eylemlerdir.
Crohn la ilgili beslenmede olarak bazı yiyecekler her nasılsa ağrıyı, gazı ve tuvalet kullanımını azaltırlar. Bu yiyecekler "süpergıda" olmaya hak kazanmışlardır ve onlardan bir tanesi de Muz dur.
Muz, son derece yararlı bir meyvedir çünkü içeriğinde yüksek derecede vitamin ve mineral (B6 vitamini, potasyum ve folik asit, B1, B2, C, D, E ve P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor) . Bunun yanında düşük yoğunluklu bir dokuya sahiptir. Dolayısıyla muz, yüksek yoğunluklu bir gıda olmasına karşın sindirimi son derecede kolay bir besindir. bu Chron hastalığıyla ilgili diyetlerde "süpergıda" olarak tanımlanabilir.
Genel bir bakışaçısıyla, muz, inme riskini azalttığı görülmüştür. Bu ise genel sağlık sorunları açısından faydalı olduğunu gösterir.Dahası, sadece vücutta besinlerin daha fazla emilmesini sağlamakla kalmaz , kalsiyum emilimini de fazlalaştırır. İçeriğindeki lif ile kolon kanserine karşı korur. İçinde düşük miktarda lif olduğundan bağırsak iltihaplarını yoğun bir şekilde uyaran GI tract lere de zarar vermez. Diğer değişle Muzdaki lifler, fayda sağlamak için yeterli ama sakınacak kadar da yetersizdir.
Bununla beraber mide asitlerini naturalize(yatıştırır) eder. Crohn hastalığı için yüksek derecede önemli bir rol oynayan ülserlere karşı korur. Belkide Crohn için en önemli şey olan hastalığın alevlenmesini (ataklarını) azaltır.
Yetersiz kalsiyum alımından dolayı kemiklerin güçsüzleşmesi, Crohn lu hastaların kalsiyum alımlarını gerektirmektedir. Muz besin emilimini fazlalaştırdığu için dışarı çıkan dışkı miktarının kütle yoğunluğu da az olacaktır. Dışkı kütlesinin az olması besinlerin yüksek derecede emilmesi demektir. Emilmeyen her besin dışkı miktarının yoğunluğunu arttıracaktır (ekleyecektir)
Ama yazının sonunda birde uyarı yapıyor. Crohn hastaları meyvelerdeki fruktozdan(meyve şekeri) dolayı meyve tüketiminine dikkat etmelidirler. Bu yüzden içeriğindeki şeker miktarı az olduğu için kahverengi benekli muzlar yerine daha olgunlaşmamış muzları yememizi öneriyor.
Ben bu yazıyı okuduktan sonra yoğun olarak muz tüketmeye başladım ve mucizevi bir biçimde ishalimi kestiğini gördüm. Bazen bağırsak hareketlerim şehrin kanalizasyon şebekesi gibi olduğu zamanlarda 2-3 tane muz yiyorum ve tüm bağırsak hareketlerim birden kesiliyor . Ben özellikle ishal sorunu yaşayan arkadaşlara şiddetle muzu öneririm.
Ayrıca bize böyle faydalı bir meyveyi sunduğu için de doğaya şükranlarımı sunarım.
*Yazının kaynağı |
|
| Başa dön |
|
 |
fisun
Kayıt: 19 Şub 2011 Mesajlar: 31 Konum: ülseratif kolit (31 yaş)
|
Tarih: Çrş Arl 21, 2011 11:33 am Mesaj konusu: ülseratif kolit |
|
|
bana muz dokunuyor çok istiyom yemek ama olmuyor.bağırsağım daha da hareketleniyor.babam ise öyle değil ben gibi hasta ama hergün muz yiyor anlayamadım bende. _________________ ÜLSERATİF KOLİT |
|
| Başa dön |
|
 |
selimerkonak
|
Tarih: Prş Arl 22, 2011 5:18 pm Mesaj konusu: |
|
|
Fisun hanım, bildiğim kadarıyula ÜK'de yenilen yiyecekler hastalığı çok fazla etkiliyor ama crohnda öyle değil. Benim doktorum crohn beslenmeyle alakalı bir hastalık değil diyerek bana özel bir diyet önermedi. Belkide muz sadece crohn hastalığında işe yarıyordur. Diğer crohnlu arkadaşların tecrübelerinide duymak isterdim.
Muzun barsak çalıştırması bana çok tuhaf geldi, çünkü tahminim muzun nişastamsı yapısının barsakda kalıp, hareketlerini dudurup ishali kestiği. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|