sumade

|
Tarih: Cmt Tem 23, 2011 10:36 am Mesaj konusu: Nonspesifik Kolit mi Crohn mu? |
|
|
Merhaba;
Bir kaç gün önce de buraya bir yazı yazmıştım, fakat hem buraya eklediğim hem farklı yerlere gönderdiğim yazılar silinmiş. Belki teknik bir problemden kaynaklanıyor.
Bir sene önce kolonoskopi yaptırmıştım. İki yerde iltihabik alanlar olduğu tespit edilidi. Biopsi sonuçlarına göre nonspesifik kolit dendi, ama sanırım ilaç alabilmek için rapora Crohn yazıldı. O zamandan beri ilaçlarımı alıyorum ve iyi geldiğini de görüyorum. Fakat baştan beri doktoruma güvenim tam değildi. Belki de sorularıma verdiği cevapları tatmin edici bulmadığımdandır. Kendimi bir kumbara, veya gelir kaynağı olarak hissettim.
Bu ara raporun süresi dolmak üzere ve ben de telaşa kapıldım. Crohn ile ilgili raporlar her zaman 1 senelik midir acaba? Aynı doktora gitmek istemediğim için Kızılay'a gidip bir dahiliye uzmanına gözükeceğim. Tek dileğim kolonoskopi istememesidir.
Kolonoskopi yaptırmadan önce 3 kere amipli dizanteri olmuştum. Ve tedavi sonuçlandığında barsaklarım biraz daha hassaslaştığını farkettim.
Ümidim bu durumun geçici olmasıdır. Bu siteden aldığım bilgilerin de çok faydası olduğunu gördüm. Ben de her gün Omega3 alıyorum ve gerçekten iyi geldiğini görüyorum. Ama ona güvenerek Pentasa'yı azalttığımda yeterli olmadığını gördüm. Pentasa'yı günde 3 kere 2 Tablet alıyorum.
Belki aldığım sakinleştiricinin sayesinde hastalığın kronik olabilme düşüncesine de alıştım. Zaman zaman ağrılı dönemler vs. olduğunda ilk aklıma gelen: yine amipli dizanteri mi oldum? Ama dönem geçince gayet sakin hissediyorum.
Çok üzüldüğüm bir durum varsa, o da çevremin durumu anlamamasıdır. İnce detayına kadar anlatmama rağmen kimse anlayamıyor, ki buna eşim bile dahil. Dışarıda pek yemek yemek istemiyorum, ama sırf mızmız ve oyunbozan olarak görülmemem için gidiyorum. Panik yaptığımı düşünmüyorum, gittiğim yerler temiz yerler ise, ben de dokunmayan şeylerden yiyorum. Dokunup dokunmadığını da nedense çevrem benden daha iyi biliyor . Ama bana göre yeterince temiz bi yer değilse? Kapabileceğim hastalık sadece amipli dizanteri değilki. Eğer bu hastalığı doğru anladıysam, barsaktaki alanlar açık kapı gibidir. Bakteri ve parazitler için çok müsait bir geçiş kapısıdır diye benim gibi olanların daha da dikkatli olmaları gerekmez mi? Ben mi yanılıyorum? Eğer yanılmıyorsam yakın çevremdekilerin baskılarından nasıl kurtaracağım kendimi ?
Bir de şunu bilmek isterdim. Karnım çok ağrıdığında sıcak su torbası imdadıma yetişiyor. İltihabik alanlara sıcaklık iyi gelmez diye biliyorum, bu yüzden de yaptığım yanlış olabilir. Doktora sorduğumda, (ama kolit ile ilgili değildi, karaciğerimde hemanjiyom olduğu için sormuştum) karnın içine kadar ulaşan ısının hemanjiyoma zarar vermeyeceğini söylemişti.
Aklıma gelmişken; bir yerde pentasa böbrek taşına sebep olduğunu okumuştum. Bunu da doktoruma sordum. Cevabı: eğer almazsanız böbrek taşı oluşumu daha kolay, çünkü barsak düzgün çalışmıyorsa kalsiyum yoğunlaşarak böbrekte birikir.
Biraz uzun bir yazı oldu.
Hepimize sağlık diliyorum, ve sabır  |
|