| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
tuğba
|
Tarih: Prş Hzr 26, 2008 5:53 pm Mesaj konusu: TATİL KORKUSU |
|
|
Arkadaşlar , gelecek hafta kısmetse tam pansiyon bir otele tatile gideceğim ama çok korkuyorum.doktorumun ''her şeyi yiyebilirsin ''demesine rağmen görüyorum ki , bazı gıdalar bana dokunuyor.hal böyleykende tatil bir kabusa dönüşebilir diye düşünüyorum.ama bütün kışı tetkiklerle hastanelerde geçirdiğim için iyi bir tatilide hakettim.
deniz , güneş ve otellerdeki yemeklerle ilgili deneyimleriniz neler? |
|
| Başa dön |
|
 |
semi Moderatör
Kayıt: 28 Arl 2007 Mesajlar: 918 Konum: İstanbul Hastalık: Crohn ......... Cinsiyet : Bayan
|
Tarih: Prş Hzr 26, 2008 6:47 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ben pek et yemeni tavsiye etmem..
Her şey dahil sistemlerde etin kalitesi sorun olabiliyiyor.
Ben 2 atağımı da tatil sonrası yaşamıştım.. _________________ Eylül 2007 Crohn
K50.1 |
|
| Başa dön |
|
 |
şirine

Kayıt: 28 Arl 2007 Mesajlar: 743 Konum: Hastalık:Ülseratif kolit Kan grubu:A (+)
|
Tarih: Cum Hzr 27, 2008 7:46 pm Mesaj konusu: |
|
|
TUğbacım ben geçen yıl tatile amcamla ve yengemle çıkmıştım ve onların aşırı ve özel ilgisi sayesinde 1 haftada 4 - 5 kilo almıştım. Bu bir haftada o kadar yememe rağmen hiç bir sorun yaşamamıştım;ama 2. haftada Kumru adı verilen (içinde et çeşitlerinin bulunduğu sandiviç tarzı) bişey yedikten sonra tatil benim için tatillikten çıkmıştı,atak yaşamamıştım ama vücudumda ileri derecede ödem oluşmuştu bu ödemle birliktede sindirim sistemim alt üst olmuştu,için en kötüsüde,küçük bir beldedeydik ve hafta sonuydu.
Maraş'a döner dönmez soluğu hemen doktorlarımın yanında almıştım ama aradan 10 günden fazla geçmişti ve herşey normal çıkmıştı.Doktorlarımda yediğim birşeyin Alerji yapmış olabileceğini söylemişlerdi.
Yemekler konusundada söyleyebileceğim normalde rahat şekilde yiyebildiğin şeyleri yerken bile biraz daha dikkatli ol. Hatta kaldığın yerin mutfağına gir ,mutfağı incele,yemekleri hangi yöntemlerle ve nasıl pişirdikleri konusunda aşçılarla görüş,böylelikle için rahat etmiş olur ve bu şekilde neler yiyebileceğine kararda verebilirsin. Ben gittiğimiz lokantalarda öyle yapıyordumda. |
|
| Başa dön |
|
 |
semi Moderatör
Kayıt: 28 Arl 2007 Mesajlar: 918 Konum: İstanbul Hastalık: Crohn ......... Cinsiyet : Bayan
|
Tarih: Cum Hzr 27, 2008 9:38 pm Mesaj konusu: |
|
|
| şirine yazmış: | ama 2. haftada Kumru adı verilen (içinde et çeşitlerinin bulunduğu sandiviç tarzı) bişey yedikten sonra tatil benim için tatillikten çıkmıştı,atak yaşamamıştım ama vücudumda ileri derecede ödem oluşmuştu bu ödemle birliktede sindirim sistemim alt üst olmuştu,için en kötüsüde,küçük bir beldedeydik ve hafta sonuydu.
. |
Şirine belki sana inanılmaz gelecek, ben de 2005 yılında Çeşme de KUMRU yedikten sonra midem bozulmuştu.. Arkasından da ilk atağımı geçirmiştim..
İçine konulan sucuktan şüphelenmiştim hep.. _________________ Eylül 2007 Crohn
K50.1 |
|
| Başa dön |
|
 |
şirine

Kayıt: 28 Arl 2007 Mesajlar: 743 Konum: Hastalık:Ülseratif kolit Kan grubu:A (+)
|
Tarih: Cum Hzr 27, 2008 11:43 pm Mesaj konusu: |
|
|
Semicim bende Bordum'da Turgut Reis'de sahil kenarında yemiştim bu KUMRU denen yiyeceği,içindeki çiğ olan ve mayonez ketcap tarzı herşeyi temizletmiştim ama olan olmuştu yinede.
İkimizde aynı yiyecekten aynı deneyimi yaşamızın galiba burdan yola çıkarak sanırım Muğla yöresine gidecek ya da giden arkadaşlara bu yiyeceği yerken daha dikkatli olmalarını önerebiliririz sanırım. Herkesin bünyesi ve her yiyeceği verdiği tepki farklı ama.... |
|
| Başa dön |
|
 |
Engin ATEŞ Moderatör
Kayıt: 28 Arl 2007 Mesajlar: 177 Konum: Şişli / İSTANBUL Hastalık: Crohn
|
Tarih: Cmt Hzr 28, 2008 1:57 am Mesaj konusu: |
|
|
Kumru konusunda ben de kötü bir tecrübe yaşadım. Üstelik Çeşme de :) Çeşmedeki kumrucuların işlenmiş etlerinde bir sorun olabilir mi diye merak ediyorum.
Bunun yanında, ne olursunuz, yaşamınızı mümkün olduğu kadar normal devam ettirmeye çalışın. Ben hastayım psikolojisinden kurtulun.
Crohn bende 3. yaş gününü kutlamak üzere. Üç gün sonra 3 yaşında olacak. Sadece ilk 6 ay boyunca bu psikolojide yaşadım. Ondan sonra hiç bir aktivitemi aksatmadım. Gün geldi spor bile yaptım. O yüzden hayatı çok kasmadan yaşamaya bakın. Ağrı da olacak sızı da, ishal veya kabız da. Ama bunları ne kadar dert ederseniz o kadar sıklaşır.
Benim tecrübelerim bunu söylüyor.
Sevgiler, |
|
| Başa dön |
|
 |
tuğba
|
Tarih: Cmt Hzr 28, 2008 6:28 pm Mesaj konusu: |
|
|
teşekkürler arkadaşlar .demekki kumru yemeyeceğim ve dikkatli besleneceğim.zaten her yediğim şeyde vicdan azbı çekiyorum ama genede yemeye devam ediyorum.
semi, biliyormusun son iki haftada üç kilo aldım.hem seviniyorum hemde üzülüyorum.çünkü zayıf kalmak güzel ama kilo almakta metabolizmanın çalıştığının kanıtı.
şirine, kps sınavın nasıl geçti?umarım istediğin olur.
engin ,hastalığının 3,yılı dolmuş ve bu psikolojiyi atlatabilmişsin ne güzel.senin gibi olmak isterdim.
kendininize iyi bakın arkadaşlar..... |
|
| Başa dön |
|
 |
şirine

|
Tarih: Cmt Hzr 28, 2008 11:11 pm Mesaj konusu: |
|
|
Sınavımı sorduğun için teşekkürler.Keşke iyi geçti diyebilseydim ama maalesef çok kötü geçti zamanı yetiştiremedim,tarih soruları çok zordu,tükçe soruları okadar zor değildi ama uğraştırıcıydı zaman isteyen sorulardı. 120 soru 120 dakikada olunca elbette yetişmedi zaman.
Ama internetten araştırdığım kadarıyla herkes aynı sorunu yaşamış, hatta 1999'dan beri sorulan en zor Kpss sorularıydı şeklinde yorumlarda okudum.ZAten anlayamadım,bu yıl girdiğim bütün sınavlar hep zor oluyor,öss ye girdim öyle,kpss'de böyle oldu.Artık ne diyeyim yani.İnşallah Pazar günkilerde böyle olmaz, pek umudum yok ama. Kendim için değilde bir yıl boyunca dersaneler para akıtan gece gündüz Kpss'ye çalışan arkadaşlar için çok üzüldüm,ben zaten diğer sınavlarımdan dolayı çalışamamıştım,çalışmadanda çok büyük bir başarı beklemek zaten saçma olur. Neyse Hakkımızda hayırlısı artık.
Tuğbacım hastalığını kabullenme konusunda da; onu bir düşman olarak görme hayat yoldaşın olarak gör.Onu kendinle bir bütün olarak gör,ozman onu bir düşman olarak değilde dost olarak görmeye başlarsın.Böylece kabullenmen çok kolay olur  |
|
| Başa dön |
|
 |
rsevinc

|
Tarih: Pzr Hzr 29, 2008 3:07 pm Mesaj konusu: TATİLE ÇIKACAKLARA ÖNERİLERİMİZ |
|
|
TATİLE ÇIKACAKLARA ÖNERİLER
Tatile çıkarken karşınıza çıkabilecek bazı sağlık sorunlarına karşı hazırlıklı olmalısınız. Basit önlemlerle pek çok sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Yolculuğu çıkmadan önce..
Dişlerinizin durumu nasıl? Yolculuğa çıkmadan önce dişhekimine mutlaka uğrayıp kontrolden geçiniz ki seyahatinizde başınıza iş açmasın.
Sürekli kullandığınız ilaçları ve reçetelerini, sağlık karnelerinizi veya özel sigorta belgelerinizi hazırlayınız.
Gideceğiniz yere yakın sağlık kuruluşlarının yerlerini öğrenmenizde fayda vardır.
Acil durumlar için 155 ve 112 numaraları aklınızda olmalıdır. Bu numaraları çocuklarınıza da öğretiniz.
SAĞLIK ÇANTASINDA NELER OLMALI
Basit bir sağlık çantası hazırlayınız. İçinde şunlar olmalı:
Antihistaminikler: Soğuk algınlığındaki burun tıkanıklığını giderir. Allerji ve böcek ısırıklarının kaşıntısında kullanılır. Uyku yapabilir. Araç kullanırken anti histaminik almayınız veya krem olarak sürülenleri tercih ediniz.
Antiasitler: Mide asidinden kaynaklanan şikayetlerde kullanılır. Aniden ülseriniz ağrımaya başladığı zaman eczane aramak zorunda kalmayınız.
Antiseptikler: Betadin, baticon gibi bir antiseptikle küçük yaraları temizleyebilirsiniz.
Bandajlar: Burkulmalarda, çarpmalarda kullanılabilir. Yara bantları, gazlı bezler
Sivrisinek ve böcek kovucular
Bebekler için pişik kremi, diş jeli.
Güneşten koruyucu kremler ve losyonlar: En az 15 faktörlü olanları kullanınız.
Tatilde sık yaşanan sağlık sorunları
Karın ağrıları:
Her zaman büyük bir sorun olduğu anlamına gelmez. Sıklıkla kötü hazırlanmış veya alışılmışın dışındaki yemeklerden kaynaklanır. Genellikle ishal vardır. Kendiliğinden geçerler. Eğer ağrının süresi 4 saati geçmişse ve ağrı daha da şiddetlenmişse doktora gidiniz. Önce ağrı başlamış daha sonra saatler içinde üzerine bulantı eklenmişse sorun ciddi demektir.
Güneş Yanıkları:
Hafif güneş yanıkları için merhemler ve losyonlar kullanılır. Eğer deride su toplanmışsa -yani veziküller oluşmuşsa- bunları patlatmamak gerekir. Öğle saatlerinde güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Ciddi yanıklarda doktora gidilmelidir.
Böcek ve sinek ısırıkları:
Antihistaminik kremler kaşıntıyı giderirler. Şiddetli durumlarda sağlık kuruluşuna gitmek gerekebilir.
Denizanası ile temas:
Denizanası cilde temas ettiğinde nematokist adı verilen dikenleri batar, içindeki zehirli maddeler cilde geçerek kızarıklık, şiddetli ağrı ve duyu kaybına neden olur. Ciltte kabarıklıklar meydana gelebilir. Bir kaç saat içinde lezyonlar kaybolur.
Denizanasıyla temas söz konusu olduğunda etkilenen uzuv fazla hareket ettirilmemelidir. Yaraya yarım saat tuzlu su uygulanmalıdır. Tatlı su uygulanmaz çünkü nematokistler patlayabilir. Havluyla veya bezle de silinmemelidir. Nematokistleri patlatmadan ciltten uzaklaştırmak gerekir. Bunun için traş köpüğü nazikçe lezyonun üzerine sürülür ve cilt jilet yardımıyla hafifçe traşlanır.
Denizkestanesi:
Sırtında zehirli dikenleri vardır. Cilde temas edince ağrı, yanma ve renk değişikliği yapar. Eğer ciltte hiç diken kalmamışsa 48 satte düzelir. Kalan dikenleri çıkartmak gerekir. Dikenleri çıkarmak için cımbız kullanılır. Bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürülmesi ile dikenler çıkarılabilir. Amonyak kullanılarak gözle görülmeyen dikenler eritilebilir. Balmumunun cilt üzerinde dondurulduktan sonra kaldırılması da alternatif yöntemler arasındadır.
Akrep ve yılan sokmaları:
Ülkemizde zehirli yılan ve akrep türleri fazla yoktur. Yine de böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna giderek akrep veya yılan serumu almak gerekir.
İyi tatiller _________________ "SEVGİ EMEK İSTER"
"SEVMEK İÇİN YÜREK; SÜRDÜRMEK İÇİN EMEK GEREK"
www.barsakforum.com |
|
| Başa dön |
|
 |
|